Dekaanien uudet käädyt: laboratoriolasia, savea, hiilikuitua

04.09.2012

Aallon lukuvuoden avajaisissa 4.9. tarkkasilmäinen voi nähdä yliopiston dekaanien kaulassa jotain uutta. Tekniikan dekaanien käädyissä kultakoristelu on vaihtunut insinöörihenkisiin materiaaleihin.

Vuosisatojen takainen hallitsijoiden vallan merkki, kaulakääty, on juurtunut myös akateemiseen juhlaperinteeseen. Rehtori Tuula Teeri sai yliopistorehtorin viralliset symbolit, viitan ja käädyn, Aalto-yliopiston virallisissa avajaisissa tammikuussa 2010. Huomenna 4.9.2012 myös Aalto-yliopiston tekniikan alan korkeakouluja johtavat dekaanit saavat kaulaansa uudet, akateemisissa juhlatilaisuuksissa käytettävät symbolit.

Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Petri Varstan käätyä koristaa insinöörimäisen kulmikas, punasavesta valmistettu keraaminen helmikehä. Kemian tekniikan korkeakoulua johtavan Outi Krausen käätyä kiertävä helminauha on valmistettu laboratorioastioissa käytettävästä borosilikaattilasista. Perustieteiden Kimmo Kasken käädyn materiaali on hiilikuitu, sähkötekniikan dekaani Tuija Pulkkisella kupari.

Kädenojennuksena perinteisille materiaaleille kaikkien dekaanien käätyjä koristaa samanlainen hopeahelmistä punottu kehä, joka symboloi Aalto-yliopistoa. Käädyn rakenne on taipuisa, mutta ryhtinsä säilyttävä.

- Aalto-yliopiston teknisten tieteiden korkeakoulujen käätyjen inspiraationa ovat klassiset alkuaineet: maa, vesi, ilma ja tuli, kertoo käätyjen suunnittelija, lasimuotoilija Kirsti Taiviola.

Suunnittelija kertoo, että poikkitieteellisten korkeakoulujen tutkimuksen kiteyttäminen yhteen materiaaliin oli haastava suunnittelutehtävä. Hyvin sähköä johtava kupari oli luonteva valinta sähkötekniikan tutkimukselle, perustieteitä symboloiva vahva komposiittimateriaali hiilikuitu taas kertoo koulun vahvasta materiaalitekniikan osaamisesta.

- Perinteisissä  materiaaleissa pitäytyminen ei tullut edes mieleen, sanoo muotoilua Aallossa opettava kertoo Taiviola.

Syksyn aikana saavat muotonsa myös Taiviolan suunnittelemat käädyt Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaaneille.

Teksti: Petja Partanen

Dekaanien kaulakäädyt